Как да изберем булчинския букет за своята сватба?

Булчинска рокля - Колекция 2015Булчинският букет е важен не само заради цялостния завършек, който придава на булката, но и заради очарованието и символиката на избраните цветя.

Цветята имат доказано силно въздействие върху атмосферата и духа на една сватба, независимо дали става въпрос за украсата на сватбената маса или булчинския букет. Ето защо изборът на цветя зависи най-напред от конкретната идея за визията и стилистиката на сватбата. Например, ако залагате на по-екзотични елементи в украсата на сватбеното тържество, можете да добавите пера от щраус в букета или ярки декоративни аксесоари като ленти и брошки. Ако целите по-семпла и изчистена украса, добавете лавандулови стръкове и дантела, които ще ви придадат по-натурално и нежно излъчване.

Изборът на преобладаващ цвят в букета е едно от първите решения, които трябва да вземете. Ако се стремите към по-нежно и романтично настроение, заложете на пастелните цветове. Ако търсите по-екзотичен и екстравагантен ефект, наблегнете на по-ярките цветове и искрящи комбинации. За да бъдат възможно най-трайни, е добре цветята да бъдат избрани според сезона на сватбата. През зимата, например, често предпочитани са градинските рози, а през лятото булките се спират на маргаритки, синчец, далии и различни билки, които придават приказен дух на булчинския букет.

Най-важното при избора на булчинския букет, обаче, не е модата във флоралното изкуство, а личните предпочитания и вкус на булката. Букетът с цветя е бижу, което подчертава женската красота и издава характера на булката. В много култури има вярване в различната символика на цветята от булчинския букет, затова той е смятан за толкова важна част от цялата подготвка за сватбата. Божурът, например, който е често срещан сред сватбените цветя, се смята за символ на благополучие, късмет и любов, а житото като пожелание за плодовитост и жизненост.

Днес булчинският букет е традиция, която спазваме, и тя се е превърнала в ключов елемент от всяка сватба. Не забравяйте, обаче, че най-важните му съставки са фантазията и доброто настроение!